Monday 11 January 2016

Esimene koolikell

Nii palju siis minu plaanist võtta enne PÄRIS tööle asumist klassiõpetajana aasta vabaks ja tegeleda millegagi, mis nõuaks mult vähem ajutegevust. :P Sellessuhtes, on võimalik igal alal leida väljundeid ja seada uusi eesmärke, aga mina võtan baaritööd küll lihtsalt rahateenimisvõimalusena, tänu millele saan muid toredaid tegevusi ette võtta. Ühesõnaga, nagu ma napisõnaliselt juba eelmisel aastal ühes postituses kirjutasin, siis otsustasin alustada eesti keele tundide andmisega. Tänaseks olen ühe tunni juba läbi viinud, millest võttis osa 3 austraallast. Nendel kolmel on esivanemad pärit Eestist ja sealt sõja ajal Austraaliasse põgenenud. Lisaks on mu õpilaseks veel Darren, kes hetkel on tööl ja liitub meiega jaanuari lõpus ja veel kaks austraallast (kellest üks on vist ikkagi iirlane), kes Darreniga sarnastel põhjustel eesti keelt õppida soovivad.

So, instead of my plan not to work as a teacher for a year and do something where I don't have to use my brain that much, I decided to accept the challange of teaching Estonian to beginners. Tonight I am going to have my second lesson. In the first lesson, there were three australians who all had somekind of heritage from Estonia - either their parents or grandparents escaped from WW II to Australia. All together, there should be 6 students, that's including Darren who I kinda forced into taking the lesson. :D But ofcourse, he is keen to learn Estonian as well.

Kuna poole vinnaga ei oska ma asju teha, siis võtsin õpetamise ikka korralikult ette. Võtsin ühendust eesti keele õpetamise organisaatoriga Austraalias ja küsisin nõu, millest üldse alustada võiks ning kas Perthis juba keegi äkki õpetab. Minu üllatuseks on Perth põhimõtteliselt ainus suurlinn, kus Austraalias eesti keelt täiskasvanutele veel keegi ei õpeta. Samas puudub Perthis Eesti Maja, mis muudab organiseerimise veidike keerulisemaks. Nii et korraks käis ka minu peast läbi mõte, et kas ikka hakkan kogu korraldamist enda peale võtma. Õnneks on Tiiu Salasoo nii armas ja toetav inimene, et julgustas mind oma e-kirjadega siiski asja ette võtma. Järgmiseks võtsin ühendust Adelaide'i eesti keele õpetajaga, kes oli lahkelt nõus vastama kõikidele mu küsimustele alustades sellest, millist õpikut kasutada ja lõpetades sellega, kuidas oleks võimalik kodus õpetamist kõige efektiivsemaks muuta. Jällegi, süvendas mu arusaama õpetajast, kui eraldiseisvast eesti inimese tüübist - kui eestlase lemmiktoiduks on üldjuhul teine eestlane, siis mina olen oma kolleegide/mentorite näol nii Eestis kui siin kohanud ainult siirast abivalmidust ning soojust.

Since I don't know how to do things half way, I needed to do everything right. After I first had the tought of teaching Estonian, I contacted a person who organises Estonian language learning in Australia. To my surprise, there isn't anyone else teaching Estonian in Perth yet. I guess it is something to do with the fact that there isn't an Estonian House in Perth and that makes it harder to organise anything. Since I really had to start everything from the scratch, I hesitated a bit if I can actually do it. But thanks to Tiiu Salasoo's friendly and supporting approach, I decided to go through with it. For my next step, I called a teacher in Adelaide, who answered all my silly questions. Some of them might have been "just asking to be sure", but she was very happy to help me out. I really feel like teachers belong to kind of like another species compared to other humans (or to be exact - Estonians) :D All the teachers I know or who have mentored me, are so supportive and nice. That doesn't go with the typical understanding that "Estonian person favourite food is another Estonian".


  • Kusjuures seoses eestlaste tähenärimisega seoses tuli mul meelde, kuidas põdesin Facebooki Eestlased Austraalias gruppi kirjutamist, et anda huvilistele teada eesti keele tundide läbiviimisest. Kaalusin isegi selle mitte tegemist, sest see grupp on üks kõige negatiivsemaid kohti, kust nõu küsida. Kuna olin piisavalt närviline, siis sattus ka minu postitusse väike trükiviga sisse. Õnneks ei jäänud see tähelepanelikel eestlastel siiski kommenteerimata ning sain selle vähemalt postituses muudetud. Usun siiski, et pääsesin suhteliselt kergelt (ja leidsin endale kaks õpilast lisaks). Naljakas tõesti, kuidas enamus postitajad vabandavad ette ja taha, et nad tõesti ei leidnud informatsiooni kuskilt mujalt ja ehk on keegi teine hea eestlane samas olukorras olnud ja oskab nõu anda...
  • With this I remembered that I was so scared to post anything on the Facebook page Estonians in Australia. It really feels like, anything people ask or write on there, someone will definitely tell you how you shouldn't even have been born or how you're living your life wrong. Since I was so nervous, I had a typo in my post as well.. Luckily, someone obviously noticed and mentioned it.. But not in a nice way of course but well-known Estonian smartass way :D Anyway, I survived and got two more students thanks to that.


Igaljuhul. Kuna aasta lõpuks teadsin ligikaudset õpilaste arvu ja teadsin ka, mis õpikuid kasutada soovin, siis pöördusin otse õpiku autori poole, et tellida tema käest vajalik arv raamatuid. Jällegi läks kogu kirjavahetus väga sujuvalt ja juba enne jõule olid raamatud Perthi poole teel. Sain täna paki kätte!! :) Nii põnev. Lisaks õpikutele oli pakis ka õpetajaraamat ja kaks raamatut Eesti lasteluuletustega, kus lehe ühel pool on eestikeelne versioon ja teisel inglisekeelne. Saan juba täna tunnis õpilastega uutest raamatutest õppida. Kindlasti annab motivatsiooni juurde. Nagu uued spordijalatsid annavad motivatsiooni rohkem jooksmas käimiseks.

Just before Christmas, I knew how many students there will be and which book I am going to use for the lesson. So, I contacted the author of the book and got a really quick response. Now today, I already got a parcel from Estonia and hopefully with that can motivate people to learn more. It's like getting new running shoes - makes you want to go running more often!


Ja nüüd siis ka ise eestlasliku vingumise juurde. Tellisime Erlega enne jõule (täpsemalt 17.detsember) Estralian Tradingu leheküljelt endale paki erinevate eesti toodetega. Ootasime tegelikult pakki juba enne jõule, et teha küpsisetorti ja süüa praekapsast, aga kui pakki enne jõule kohale ei toimetatud, siis polnud veel väga kurvad. Ehk jõuab siis enne aastavahetustki! Jälgisin paki teekonda e-go courieri koduleheküljelt, kust oli näha, et pakk jõudsin mingisugusesse depoosse 22. detsember ja seal ta on arvatavasti siiamaani.. Kodulehel oli kirjas, et pakke ei tooda kohale pühade ajal ja uuesti hakatakse liigutama alates 4. jaanuarist. Jätkuvalt, polnud veel väga pahane, sest teada on, et pühade ajal mitte miskit Austraalias ei liigu. Kuid nüüd on juba 12. jaanuar ja kui nende koduleheküljelt proovisin oma paki teekonda jälgida, siis selle koodiga enam vastet ei leitudki!! Olen saatnud Estralian ettevõttele nüüdseks ka kaks kirja ja loodan väga, et nad kuidagi selle mulle kompenseerivad, kui pakk kohale ei jõuagi.. Sest mina olen ju neile raha maksnud. Ja kuigi sõnumitoojat maha ei lööda, siis hetkel on küll tunne, et kui pakk peakski lähipäevil siiski saabuma, siis paar kurjemat sõna tahaks öelda küll. Eriti kuna nende koduleheküljel on kirjas, et pakk peaks saabuma 3-5 päeva jooksul. Keegi on oma töö igaljuhul tegemata jätnud.
Sain just ka vastuse neilt. Väga ebaprofessionaalne maik jäi sellest kirjast... Ja põhimõtteliselt vihjati, et arvatavasti on pakk juba kohale tulnud ja me pole lihtsalt kodus olnud. Mis on jama, sest me pole kordagi selle aja jooksul olnud nii pikalt ära, et pakki ei oleks märganud ja keegi selle ära oleks viinud.

"Meile ei ole midad peale selle vastuse saadetud mis ma viimati edasi saatsin paringu kohta.
Saad neile ka ise otse ego kodulehelt paringu saata ja ehk nii koige kiirema vastuse.
Selle kohta ei oska kahjuks midad asjalikku kommenteerida, et pakk Eestist kiiremini kohale jouab :) tegemist on ju austraallastega ja Eesti post tegutseb jarelikult paremini ja kiiremini. Egoga on Perthi vahel pakk kohale joudnud umbes 5 paevaga ja oleme ka ise yks kord mitu nadalat oodanud.

Ehk leiab pakk peagi tee sihtkohta...kui oigesti maletan sis kirjutasin ka paki peale et voib jatta maja juurde."

Since I got the parcel from Estonia today (that was posted on 23rd of December), I kind of feel like whining as an Estonian would.. We still haven't received a package from Estralian Trading with all the Estonian goods. I understand that E-Go Couriers didn't deliver anything durning the holidays, but it is already 12th of January! I have already sent two e-mails about this to Estralian Trading, and hoped to get something moving. The first letter I got back was really nice. They thanked me of letting them know and promised to find out where the parcel was. But just today, I received another letter, them kind of saying that they have nothing to do with the parcel gone missing and anyway it could have already been dropped off to our house since we told it is okay to leave it infront of the house if no one is home.. But we have been home! Pff! I'll just have to wait a bit longer and maybe write it off as a lesson I needed to learn.

Lõpetuseks midagi positiivsemat! Olen oma tööga Greenwoodis jätkuvalt väga rahul. Eile, selle asemel, et 5 tundi tööl olla, paluti mul jääda kauemaks, sest keegi oli haigeks jäänud. Asendasin tüdrukut restorani baari poole peal ja kuna oli esmaspäeva õhtu, siis oli seal Family Night, mil lapsed tasuta söövad. Selleks puhuks kannavad kõik teenindajad tuutuseelikuid koos tiibadega või muud värvilist ja lõbusat. Töötajate ruumis olevast kastist leidsin mina endale Minni kostüümi :P Minu lapsepõlvelemmik! Sain paljud lapsed õnnelikuks teha oma välimusega :D Hea, et ikka algklassiõpetaja olen ja lapsed väga meeldivad. Mõned teised töötajad ei ole nii hea meelega nõus end kostümeerima.

But will finish off with something more positive! I am continously happy with my job at the Greenwood. Yesterday, instead of working 5 hours, I was asked to work longer, since somebody called in sick. I covered a shift in the restaurant bar, where they had a Family Night with kids eating for free. For that, all the staff dresses up in tutus and wings. I found a Minnie costume to wear - my childhood favourite! Lucky I am a primary school teacher and actually enjoy this. :)


5 comments:

  1. Nii super asjalik postitus! Ma ei teadnudki, et selle keele õpetamise niiii korralikult ette võtad! Tubli!!!

    Usun, et olid väga äge Minni!

    Ja mis negatiivsetesse kommentaaridesse puutub, siis neid on ka teiste maade eestlaste grupis! Ajab närvi küll, aga samad ega need kommenteerijad midagi ise ju ei korralda;-)

    ReplyDelete
  2. No nagu ma ütlesin - ei oska asju pooleldi ette võtta :) Nüüdseks on teine tund ka tehtud ja minu arust läks täitsa edukalt! Positiivne tunne sees igal juhul.

    ReplyDelete
  3. minu armas-kallis maksimalist! olen sinu üle väga uhke ja kallistan sin väga kõvasti, nunnu Minnike :-)

    ReplyDelete