Tuesday 9 February 2016

Heatwave in WA / not a place for an Estonian

Eelmise nädala lõpust saadik hoiatati inimesi saabuva kuumalaine eest. Uudistes hoiatati, et lastel, vanainimestel ja lemmikloomadel tuleks hoolikalt silma peal hoida, et kuumarabandust ennetada. Üleüldse oleks neil parem toas konditsioneeri all olla. Kahjuks ei mainitud eraldi Põhja-Euroopast pärit välismaallasi, nii et mõtlesingi sinisilmselt, et mis seal siis ikka.. Mulle tegelikult suvi ja kuumus meeldib ning vast peab vastu need mõned päevad kuumuses. Kahjuks polnud mu keha sellega absoluutselt päri. Esiteks on väljas ikka kohutavalt kuum!! Ei ole üldse tore näha ilmateatest sellist pilti:

Since last Sunday, people have been warned to stay inside and look after their children, elderly and pets because of the ongoing heat-wave in WA. Sadly, news didn't specifically warn people from Northern Europe to take special care! Turns out I'm not as heatloving as I thought I would be. Or at least my body isn't. I didn't take the first warning from the weather forecast when they actually showed a map of Australia in BOILING HOT RED! Oh well..

Sellest hoolimata jätkasin oma igapäevaste toimetustega, milleks oli eelmine nädal vaid töö-töö-töö. Arvatavasti just see tõttu ma haigeks jäingi! Pidin ju tööle minekuks siiski välja minema ja autoga sõitma, mis oli täielik piin. Rool oli umbes 2000 kraadi, kui oma käed sinna peale pidin panema.
So, I continued with my everyday rutine, which last week was nothing but work! Maybe because of that, I got sick! Apparently, it's not abnormal to get a "summer cold", but still.. Going from 2000 degrees in the car to nice and cool pub (plus occasional visits to cool room to grab some stock) really got to me. I guess you can imagine that surviving in this heat is even more difficult when you have to fight with the fever at the same time. Yesterday for example, I drank more than 3 litres of water in two hours and still was very thirsty. 

Sellegipoolest, ei osanud veel midagi karta. Mõtlesin, et nii tore, et pubis parandati äsja ka konditsioneer ära, nii et nüüd peaks seal täitsa mõnus olema. Ja vahepeal saab all keldris külmaruumis käia end jahutamas. Arvatavasti sellel hetkel otsustaski mu põhjamaine keha, et aitab! Mis toimub? Praegu on veebruar, mis peaks olema aasta kõige külmem kuu! Mida sa teed mulle?!? Võib olla oleks parem olnud, kui kogu aeg oleks palav olnud ja ei olekski konditsioneeri näol jahutust otsinud. 
Niisiis, jäin ma haigeks. No kohe täitsa haigeks, köha, nohu ja palavikuga. Kujutate siis ette, kui vastik niigi olla on, mis siis veel palavikuga sellise ilma talumine on. Eile näiteks jõin paari tunni jooksul ära üle 3 liitri vett ja mul oli ikkagi janu. 

Eestlastena mõtleme, kui naljakas on, kui väikse lumesaju või paarikümnekraadise külma tõttu peatatakse Pariisis või New Yorkis liiklus - see ei ole ju midagi! Meil iga talv samamoodi ja saame väga edukalt liigeldud! Siis eks see olegi põhjuseks, et me oleme lihtsalt nii harjunud selliste tingimustega ning meil olemas vastavad abivahendid edasi funktsioneerimiseks. Üheks selliseks ettevaatusabinõuks siin (mis mulle esmalt naljakas tundus) on rongide kiiruse aeglustamine kuuma ilmaga. Näiteks kui temperatuur tõuseb üle 39 kraadi, aeglustavad kõik rongid oma kiirust 20 km/h võrra. Kui kuuma on 41 kraadi, siis aeglustatakse veel 10 km/h jne.. 

As an Estonian I sometimes laugh about parisians or new-yorkers, where a little snow and cold leaves the whole city paralysed with all the transportation stopping. It's just a little snow! But I guess we are prepared to survive in cold and slippery roads and they are not. Same goes in here, but obviously the other way around. Australians don't like the heat either, but at least they know how to handle it better. For example, when the temperature rises above 39, trains slow down by 20 km/h. Luckily, some of the regulars at the pub gave me some good tips about sleeping in the heat - for example at one point I did sleep with a wet towel covering me.. :)

Vaid väheke lohutust pakub fakt, et alates 1933. aastast ei ole olnud Perthis üle 4 päeva üle 40 kraadise kuumusega... Äkki on võimalus olla uue rekordi osaliseks! :D Tegelikult tundub täna juba natuke mõistlikum, kuigi hetkel on õhutemperatuuriks jätkuvalt 41 kraadi (võimalik, et paari tunni jooksul veel tõuseb). Samas, ehk on see hoopis see tõttu, et hakkan lõpuks terveks saama või siis hoopis, et inimene harjub siiski kõigega.
There is only a little relief in the fact, that if Perth has at least four consecutive 40C days, it will equal a record set in 1933. So I will be part of something that hasn't happened in 83 years! Yay! I guess... But anyway, today doesn't feel that bad anymore. Even if the temperature is still above 40C, it feels a bit cooler. Maybe I'm finally getting better or then people just get used to everything eventually... 

No comments:

Post a Comment