Sunday 27 December 2015

Aussie Xmas!

Jõulud Austraalias on midagi ikka täiesti erinevat sellest, millega meie harjunud oleme. Ilmselgelt on siin südasuvi ja palav, ning jõulutundest pole haisugi. Siiski veetsime 3 väga toredat päeva Cervanteses jõulupühi tähistades. Mul ikka nii vedas, et sain töö juurest vabaks ja ei pidanud jõule Perthis veetma. Tööl käiakse ikka selleks, et elada, mitte ei elata sellepärast, et tööl käia - nii veedangi õnnelikult oma pühi, mitte nukrutsedes sellepärast, et see nädal väga raha ei teeninudki :P Igaljuhul 24. detsembril sõitsime Cervantesesse. Jõululaupäev ei ole austraallaste jaoks midagi erilist ning üldjuhul käivad paljud üldsegi pubis joomas. Meie küll jäime koju, kuid natuke siidrit jõime küll. Nii veetsimegi jõululaupäeva ilma jõuluvanata ja kinke avamata. Vähemalt lõbustasime end sellega, et laulsime selliseid jõululaule, mis on olemas nii eesti- kui ka inglise keeles. Lisaks tundub mulle, et siin on traditsiooniks käia ka ümbruskonnas ringi ning vaadata, milliseid jõulukaunistusi ja -tulesid keegi üles on pannud. Mõned võtavad enda maja kaunistamist ikka väga tõsiselt, nii et nende imetlemine on ikka omaette kogemus.

Christmas in Australia is completely different from what I know about Christmas. First of all, I didn't really get a Christmas feeling because it is summertime and it is so hot. Christmas Eve is not special here, which is weird for me beacuse this is when Santa visits us in Estonia. Instead of having a nice dinner with your family, a lot of Australians go out to the pub and get drunk instead. We didn't really go out, but did have a couple in Cervantes. We tried hard to work on the Christmas spirit by singing Christmas songs in Estonian and in English. Also, we drove around the neighborhood to see which house has the best Christmas lights.

Austraalia versioon Aisakelladest. Aussie version of Jingle Bells.



Jõuluhommikul oli ehk natuke erilisem tunne võrreldes Eesti jõuludega, sest just siis avatakse kingitusi, mis jõuluvana öösel kuuse alla on toonud. Enne kingituste avamist käisime ka kiirelt rannas, et ookeanis ujumas käia. Jällegi! Kuna see tundub nii sürr, et jõulude ajal on nii soe, et saab päevitada ja ujuda, siis need jõulud jäävad kindlasti meelde. Jõulukingituste kätte saamiseks ei pidanud laulma või luuletust lugema, mis on meie arvates nii tore traditsioon, et austraallased peaksid selle ikka üle võtma. Laste jaoks on ju laulude õppimine osa jõuludest ja jõulutunde tekitamisest. Ja pealegi, siis võib olla ei osteta lastele ka üleliia palju kingitusi - need tuleb ju siiski välja teenida.

Christmas morning was very special for me since we went for a swim in the ocean. Once again, something that really doesn't suit with my idea of Christmas, but I will definitely remember my special Aussie Christmas in Cervantes :) After the swim, we got to open our presents. I think Australians miss out of our nice tradition to sing or recite a poem before getting your present from Santa.





Edasi hakkasime valmistuma suuremaks sööminguks. Küpsetasime Erlega piparkoogi brownit, valmistasime juustukoogi, tegime valmis couscous salati, mida lõunaks hiidkrevettide ja merevähi kõrvale süüa ning lõikusime valmis puuviljasalati, mida magustoiduks koos koduse ploomipudingu jäätisega süüa. Lõunasöök 25. detsembril ongi üldjuhul nende jaoks kõige tähtsam söögikord jõulude ajal, kus pere tuleb kokku. Ja väga tüüpiliseks söögiks on paljudel just krevetid. Leian, et see on täiesti kohane, sest üldjuhul on ikka väga palav, nii et midagi väga rasket süüa ei tahagi. Õnneks ei takistanud meid ilm üle söömast, sest head ja paremat oli lihtsalt nii palju, et jagus igaks toidukorraks.

One thing similar to Christmas in Estonia, is eating ALOT! Only the food is a bit different. Usually, a big meal with family is on Christmas day and it is very popular to eat prawns and crayfish for lunch.




Lisaks minule, Erlele ja Darrenile, oli meiega jõule tähistamas ka Darreni vanemad ning Maris ja Adam. Meeste põhiliseks ajaveetmisviisiks oli kalal käimine ning selleks ettevalmistumine. Omaette kogemus oli minu jaoks näha, kuidas merevähki elusast peast keema pandi... Eks see natuke jõhker tundub, aga Darreni sõnul on nad enne keema panemist juba piisavalt kaua kuival olnud, et on suhteliselt uimased ja keevas vees saabub surm silmapilkselt. 

Had another new experience - got to see how crayfish is cooked alive. It does seem a bit cruel to me, but the death is supposed to be instant, so I hope they don't suffer too much...


Lisaks jõulujuttudele on mul veel uudiseks see, et tulin Odinist töölt ära, kuna Greenwoodist öeldi mulle, et nad saavad mulle piisavalt palju tunde pakkuda ning lihtsam on paigutada mind graafikusse, kui kahe kohaga arvestama ei pea. Järgmise nädala graafikuga olen ka väga rahul! Aastavahetusel ei pea tööl olema ja 2. jaanuar, mil toimub Perth Cup, on mul ka vaba päev. Ei tea veel päris täpselt, mida nende vabade päevadega ette võtan ja kuidas aastavahetust tähistame, aga igaljuhul on kindlasti meeldivam, kui tööl olemine :P Siiani olen Greenwoodi tööga ka rahul olnud. Seal on kaks erinevat baari - üks restorani poolel ja teine sportsbar, ehk tavalises mõttes pubi, kus on palju ekraane ja telekaid, millel näidatakse erinevaid spordivõistlusi.

In addition to Christmas talk, I do have some news. Quit my job at the Odin Tavern to work at the Greenwood, who promised to offer me plenty of hours. I'm very happy with my next week schedule since I don't have to work on New Year's eve.

Ja natuke rohkem nalja pärast, aga lihtsalt, kuna reaalselt igakord, kui autoga sõidan, siis kuulen Justin Bieberi "Love yourself" laulu ja see on mulle juba nii pähe kulunud.// Who would have known that by 2015 we are all beliebers #notexactly #brainwashed #loveyourself :D



2 comments:

  1. HAHAHA :D See video meenutab netibeibesid, kes endast igast asju postitavad :D Nii hea :D
    Mis puudutab kinkide lunastamist, siis olen sinuga nõus...prantslased peaks ka ikka selle traditsiooni üle võtma!
    Palju õnne Greenwood'i kola puhul! Kas saad nüüd baari poorel ka rohkem olla?

    ReplyDelete
  2. No just huumori pärast ma selle tegingi :D Justin Bieber ju!! :D
    Greenwoodiga olen ma tõesti väga rahul siiani :) Hästi toredad inimesed on seal ka, tundub, et võtavad uusi kergesti omaks. Ja baari poolel olen ma ju nii kui nii :D Praegu on mind rohkem restorani BAARI pandud, aga mul on ka paar vahestust, kus töötan sportsBAARIS ;) :D Kusjuures mega naljakas oli, et esimene vahetus, kus seal tööl olin, tuli mingi mega suur eestlaste punt pubisse. Nii imelik oli eesti keeles kedagi teenindada. :D

    ReplyDelete