Wednesday 11 November 2015

Caversham wildlife park

Kõiksugustesse loomaparkidesse suhtun ma üldjuhul eelarvamusega. Erlega koos Austraalias erinevaid wildlife parke külastades oleme näinud ikka ühest äärmusest teise tingimusi. Arvan, et kõige kurvem hakkas meil Wave Rock Wildlife Park'is, kus loomadel oli kitsas ning loomad nägid reaalselt vanad, haiged ja kurvad välja. Väljavõte blogi postitusest:

"Lisaks oli kohe seal kõrval Wave rock Wildlife park, mis oli ausalt öeldes suhteliselt õnnetu välimusega. Loomad tundusid kõik vanad ja haiged. Pooltes puurides olid jänesed, kuigi pidid olema erinevad loomad. Ühe eesli jalad olid kõik katkised ja verised. Puurid ja loomade elutingimused tundusid üleüldse veidike kurvad."

Väga palju parem polnud meie kogemus ka Perthi loomaaias, kus tundusid küll olevat natuke paremad tingimused, kuid loomadel oli siiski kitsas ning elasid vangistuses. Siiamaani kõige parem mälestus on hoopis idakaldalt Steve Irwini poolt asutatud Austraalia loomaaiast. Seal tundus tõesti, et loomad ise ka on õnnelikud. 

Niisiis ei olnud ma päris kindel, mida oodata Caversham wildlife pargist, mida täna külastasime. Õnneks oli park väga loomasõbralik ja ilus, mis tegi seal jalutamise tõesti nauditavaks. Park iseenesest väga suur ei olnud, kuid tema plussiks oli see, et loomadega sai lähemalt tutvuda. Näiteks oli pargis ala, kus pesitsesid känguruud ning nende juurde sai vabalt jalutada, neile valmispandud näkse pakkuda ja pilti teha. Seda võimalust me Erlega ei kasutanud, kuna oleme neid ka reaalselt looduses palju näinud, nii et midagi väga uut see ei olnud. Palju põnevam oli näiteks Farm show, kus esitleti, kuidas lambaid aedikusse koera abil karjatati, neilt kasukas pügati, piitsa käsitlema õpetati ja lehma lüpsta sai. :D Seda polnud me kumbki varem Eestis teha saanud, nii et põnev oli ikka. 
Lisaks oli ka teine näitus Meet wombat and the friends, kus talitajate järelvalve all sai loomi lähemalt näha ja ka katsuda.




Pargi omanikeks on üks perekond, kes selle eest ka hoolitseb. Leian, et sellisel moel saavadki loomad parema kohtlemise osaliseks, kui see kellegi isiklikuks huviks on. 

http://www.cavershamwildlife.com.au/about-caversham-wildlife-park/
Mitmetel kordadel olen mõelnud.. "Issand, kui imelik see siin ikka on". Otsustasin, et igakord, kui selline mõte tekib, siis panen selle blogi lõppu punktidena kirja.

  • Inimesed tervitavad tänaval võõraid. Näiteks, kui koeraga jalutamas käime, ütlevad kõik vastutulijad "tere". Mind on ikka eestlase kombel õpetatud võõraid ignoreerima. 
  • Kõik kohad, kuhu lähme on niiiiiiiii kaugel. Isegi poes ei viitsi iga päev käia. Kuna Tartus on kõik nii lähedal, ei ole ma harjunud planeerima ette, mida terve nädala jooksul söön ja siis ühekorraga poest vajalikke oste tegema.
  • Poes ei ole asju, mida ma olen kogu aeg harjunud tarbima: must leib (igatsen nii väga Jassi seemneleiba), kodujuust (on, aga nii kallis ja Erle ütles, et maitseb teistmoodi ka), makra (seda leiab vaid eraldi mereandide letist, ei teagi, kas väiksematest kohtadest leiaks...).
____________________________________________________________________________

Idag gick vi till Caversham djurpark. Jag och Erle har varit till tre parker innan i Australien och dom var jätte olika. Det värsta park var nära Wave Rock för att djur hade bara lite område och de verkade sjuka och gamla.
Andra värst var i Perth. Vi tyckte att djur var i fängelse där. De kunde inte springa eller flyga runt. 
Det bästa djurpark var Australiska Zoo nära Sidney. Jag rekommenderar det för alla djurvänner.
Caversham djurpark var också bra för djur och människor. Vi såg och fick röra olika djur men det verkade att de var lycklig.
  • I Australien det är konstig att alla säger hej för alla. När går vi med hunden, främlingar hälsar oss. Jag är från Estland, jag tycker inte om det.
  • Allt finns så långt här...I Tartu du kan gå till överallt.
  • Jag kan inte köpa svart bröd, färskost eller nånting andra som jag brukar köpa i Estland.

6 comments:

  1. Haahaahaa, ma planeerin ka iga nädal ette, mida söön. Lisaks, siin müüakse kõike hulgi, kas seal pole nii?

    Ja see wombat on in tuus :D!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on siis minu kirjutatud...

      Delete
    2. Kusjuures ei ole küll nii, et peab hulgi ostma asju. :) Muidu nagu pood ikka. Lihtsalt ei ole nii, et koduteel käid poest läbi ja võtad paar asja. Poodi peab ikka autoga minema ja siis poes läheb nii kaua aega, sest see nii suur. :P

      Delete
    3. Mhm, vähemalt seegi hea, et hulgi ei müüa :D

      Delete
  2. Vilka fina bilder! Vad roligt att du hunnit besöka så många djurparker! ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi älskar djur ^.^ Särskilt koalor och andra mjuka djur :)

      Delete