Monday 16 November 2015

Töö ja lõbu

Reedel oli mu esimene tööpäev/proovipäev The Odin Tavern'is. Kuna viimati töötasin Austraalias ja baaris umbes 3,5 aastat tagasi, siis olin ikka päris närvis. Mõtlesin, et kindlasti ei saa enam keelestki aru ja veel vähem mäletan igasuguseid erinevaid õllesid ning nende suuruseid. Õnneks päris nii see siiski ei olnud - sain jätkuvalt kõigest aru. Lääne-Austraalias tüüpilised õlle suurused on vaadiõlledele väiksemast suuremaks middy (285 ml), schooner (425 ml) ja pint (570 ml), väga harva tellitakse ka pony'it, mis on veel väiksem (140 ml). Middy'it saab üldjuhul kahes erinevas klaasis, tavalises väikses õlleklaasis või siis handle'is, mis nagu nimigi ütleb, on sangaga õlleklaas. Huvitav on see, et näiteks idakaldal õllet tellides võivad nimed ja suurused erineda. Näiteks võib middy'it kutsuda mõnes teises kohas kas pot, schooner, half pint või ten ounce. Igaljuhul keeruline, kui eriline õllesõber ka ei ole. Lisaks on veel võimalik tellida pudeliõllet, mida kutsutakse stubby'ks. Ja muidugi on neid õllesid ikka mitmeid-mitmeid erinevaid sorte. Juba ainult vaadiõllede variante on Odinis müügil vähemalt 21 :O, lisaks veel import ja kodumaised pudeliõlled. Kui ma poleks varem Austraalias baaris töötanud, oleks mu elu praegu ikka väga keeruline.
Esimene tööpäev oli mul 3,5 tundi, pärast mida olin just üpris läbi. Palju oli vaja meelde jätta ning uute inimestega suhelda. Pärast tööpäeva kutsus manager mind endaga rääkima, ning ütles, et nüüd, kus nad teavad, kui hea ma olen, siis ülejärgmisest nädalast on mul juba rohkem vahetusi. Aga siiski ainult poolekohaga töö, nii et kui keegi peaks mind veel kuskile tööle kutsuma, siis kindlasti võtan ka selle töö vastu.

Pärast tööd tundsin suurt kergendust, et jala jälle ukse vahele olin saanud ning nüüd saab ainult kergemaks minna. Nädalavahetuseks plaanisime minna Erlega Quairadingusse, kus esimesel aastal 3 kuud töötasime ja Darreni vanemad elavad. Mul oli sinna ikka eriti põnev minna, sest erinevalt Erlest, ei ole ma seal ju üle 3 aasta kordagi käinud! Mõtlesin, et kas üldse kohalikud mind ära tunnevad või mäletavad :P Enamus ikkagi tundsid ja võtsid mind väga soojalt vastu. See oli taaskord üks nendest hetkedest, mil ma mõtlesin, et millega ma olen küll ära teeninud nii toredad inimesed enda ümber. Lisaks sain teada, et üks kohalik tunneb väga hästi pubi manager'i, kuhu ma ka oma CV olin viinud. Lubas minu eest kosta, nii et ehk õnnestub mul sinna tööle saada.


  • Austraallased tervitavad kallistades ja musitades. Õnneks päris mitte täiesti kontvõõraid, kuid siiski. Näiteks nägin Matchie õde esimest korda elus, ning oleksin hea meelega kätt andnud, kui tema hoopis hakkas kallistama ja tegi põsele musi. Kuna ma selleks üldse ei olnud ette valmistunud, siis võite ette kujutada, kui awkward see kõik välja nägi.
  • Suvel on põhimõtteliselt iga päev päevitamise ilm. Mõni kord on isegi nii, et kauem kui 30 minutit ei suuda päikese käes olla, sest väljas on liiga palav! Aga sellest piisab, sest isegi 30+ SPF päevituskreemi kandes (ja vähem ei tohigi kindlasti olla) on ilus päevitus garanteeritud. Ja naljakas on ka see, et ei ole kahju ülejäänud aja toas konditsioneeri all passida, sest päikest jätkub. Võrreldes Eesti või Soome suvega on see täiesti vastupidine, sest eelmisel suvel isegi haige olles vedasin end mitmeks tunniks päevitama, sest ei teadnud, kuna jälle päikest näeb :P
  • Quairadingusse sõites tuli meelde, kuidas imestasin jätkuvalt selle üle, et täiesti kitsal ja kurvilisel teel on lubatud 110 km/h sõita. Jõudsime Erlega järeldusele, et kuna siin on kogu aeg nii kuiv, siis eeldatavasti on lihtsalt ohutum sõita kiiremini ka.
  • Väiksemad jõed lihtsalt kuivavad suve perioodil ära. Ainult juhul, kui korraga palju sajab, siis tekib jõesängidesse väheke mudast vett.
  • Kui inimestel on vaja vanast mööblist lahti saada, ei pea nad muretsema endale käru, et mööblit kas prügimäele või taaskasutusse viia. Selle asemel viivad nad mööbli (või mille iganes muu) maja ette tänava äärde, kust tavaliselt üpris kiiresti see üles korjatakse.
_________________________________________________________________________________

Sadly I'm too tired today to write anything in Swedish. Instead I'll just write it in English, so my friends who don't speak Estonian will understand aswell. :)

On Friday, I had my first day in the Odin Tavern. Before work, I was very nervous about not remembering all the words for different glasses, beers and thought I won't even understand Australian accent anymore. The first time we were working in the country pub together with Erle, we had hard time understanding anyone's wishes. Glasses in different sizes are called pony (140 ml), middy (285 ml), schooner (425 ml) or pint (570 ml). Instead of just asking for a bottle of beer, they call it a stubby here. Sometimes they will just name the beer, which might be confusing for a forigner who has never worked in an Australian bar. During our first week in the bar, we had a lot of embarrassing situations. Once instead of serving customer a stubby of Carlton Dry, we actually brought him a carton of Carlton dry which is a box of 24 bottles. Why couldn't they just call it a box?? And it is not carton of beer cans. When it is cans, it's called a box. All way too confusing to take it in all at once. Luckily this time everything was really easy. Doesn't even feel it has been 3 years not working in a bar or being in Australia. Of course I still have a lot to rembember because in Odin, we have 21 different beers on tap, plus all the import and local beer in stubbies. Additionally, I have to rembemer all the pub meals and learn where everything is on the till. I was exhausted after my first 3,5 hour workday :P

This weekend we went to Quairading which is a small county town 2 hours from Perth. I was really excited to go back there since this is the town we lived and worked for 3 months the first time around. I was really happy to feel welcomed back. 

Some of the things that amaze me / I feel uncomfortable in Australia:

  • People greet with a hug and a kiss. Not complete strangers, but still. I feel pretty awkward anytime I want to shake hands, but instead the other one leans in for a hug and kiss. I am Estonian, I need my space.
  • In the summer time, everyday is a day for sunbathing (or sunbaking in Australian :P). I don't even have to worry not wanting to be outside for too long because it's nicer inside with an aircon. If you compare it to Estonian or Finnish summer, it's completely different. I remember last summer I even sunbathed for hours while I was sick, because you can never be sure when is the next nice day.
  • Speed limits are way higher than in Estonia. It is still 110 km/h, even on a narrow and curvy road.
  • Small rivers dry during the summer.
  • You can get rid of your old furniture, just setting it out in the street. Someone will probably pick it up before you even finish moving it outside.

5 comments:

  1. Jumal tänatud, et sa enam seal Quairadingus ei ole :D Ma ei oska siiani selle koha nime hääldada. Peth on ikka palju lihtsam :) Loodan, et see kohalik peab sõna ja annab soovituse ikka edasi :) Jõudu :)

    ReplyDelete
  2. Super, teadsin seda ennegi ja sain jälle kinnitust, et meie pere lapsed on maksimalistid :-) nende vanemad vist ka :-) hoian ikka pöialt edasi, et saaksid endale meelepärase töö!

    ReplyDelete
  3. Nii tore ikka, et viitsid kirjutada. Jään huviga järgmist postitust ootama. Lemmik koht "eelmisel suvel isegi haige olles vedasin end mitmeks tunniks päevitama, sest ei teadnud, kuna jälle päikest näeb" :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pigem on asi minu laiskuses :P Ei viitsi kõigile eraldi rääkida, nii et parem juba kirjutan blogis kõikidele küsimustele vastuse ära :)

      Delete